AC HAKI-07 tarina määrätietoisesta kasvusta ja kehityksestä

Tämä tarina kertoo AC HAKI 07-ikäluokan matkan määrätietoisesta kasvusta ja kehityksestä.

Kolmivuotisesta projektista, jossa rakennettiin ikäluokka tyhjästä ja nostetaan se porras kerrallaan ikäluokkansa kärkiyksilöiksi ja joukkueeksi.

 

Matka alkaa elokuusta 2016. Aikaisemmilla kausilla AC Hakilla ei ole ollut ilmoittaa joukkuetta 2007 syntyneiden sarjaan. Pelaajia on ollut kentällisen verran, joten se on ollut osa 2006 syntyneiden joukkuetta, jossa sielläkin on vajausta pelaajista. Seuratasolla toimintaa ei ole juurikaan aikaisemmin koordinoitu tai saatikka panostettu toiminnan systemaattiseen kehittämiseen. Toimintaa pyörittävät innokkaat vanhemmat, joilla on lajitaustaa, ihan kuten niin monissa seuroissa ympäri Suomen. Kaikki muuttuu kuitenkin kevään ja kesän 2016 aikana.

 

Seuraan palkattu junioripäällikkö saa nopella tahdilla asioita eteenpäin. Samaan aikaan ensimmäisiä uusia pelaajia saadaan houkuteltua Hakiin, joka mahdollistaa 2007 ikäluokan joukkueen perustamisen. Nyt pelaajian on jo sen verran, että voidaan osallistua salibandyliiton F1-juniorit sarjaan. Syksyllä joukkueeseen nimetään päävalmentaja, joka on toiminut toisessa seurassa juniori ikäluokkien vastuuvalmentajana. Tuleva projekti on hänelle tuttu. Tehtävässä on haastavuutta, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Osalla näyttää pallo pysyvän hyvin jo ikäisekseen halussa, mutta taso on kirjava, kuten se tässä ikävaiheessa normaalistikin on. Kaikista kuitenkin paistaa aito halu ja into pelata sekä kehittää pyyteettömästi itseään.

 

Toimintaa päätetään jatkaa 2006 syntyneiden kanssa, koska se nähdään vievän kumpaakin ikäluokka joukkuetta eteenpäin. 2007 ja myöhemmin syntyneet tulevat auttamaan vanhempiaan kauden sarjapeleissä siinnä missä pystyvät, kuitenkin niin että 06-ikäluokasta löytyvät ne johtavat pelaajat ja nuoremmat katsovat heitä ylöspäin. Toimihenkilöitä joukkueessa on joukkueenjohtaja, joka on samalla huoltajamme sekä rahastonhoitaja. Valmentajia on kolme, jotka hoitavat yhdessä 07- ja 06-joukkueen valmennuksen, kuitenkin niin että kummallakin ikäluokalla on vastuuvalmentaja.

 

Alku – Analyysia ja päätöksiä

Pelaajamassoja ei ole, joista voitaisiin poimia aina parhaat peliin kuin peliin ja tietää että aina ollaan niskanpäällä. Yksilökeskeisyys on se vaihtoehto. Näistä käytössä olevista pelaajista täytyy kehittää yksilöinä niin hyviä, että heillä on aikanaan työkalupakki sellainen, että sieltä ei pelitilanteissa ratkaisutyökalut heti alkuunsa lopu. Harjoituksissa aloitetaan painottamaan yksilön lajitaitoja nostamalla yksilötaitojen toistomääriä. Mm. ison kentän peliharjoitteet vaihtuvat monipuolisiin pienpeliharjoitteisiin, jolla saadaan pelitilanne toistomäärät kasvuun. Alkulämmittelyt ja oheisharjoittelu otetaan mukaan jokaisen harjoituksen yhteyteen. Myös pelien määrää täytyy saada riittävälle tasolle, koska sehän se loppupelissä kehittää.

Moni pelaaja harrastaa myös muuta, jota päätetään heti alkuvaiheessa tukea, koska monilajisuudella on vain positiivisia ja kauaskantoisia vaikutuksia myöhemmässä vaiheessa pelaajauraa.

Myöskin kauteen tuodaan mukaan kaikenlaisia taitomerkki tai kisajuttuja, jolla saadaan innokkaat lapset kikkailemaan omalla ajallaan ja siinnä samalla lajitaitoja ihan kuin itsestään kehittäen. Näistä pojat tuntuvat tykkäävän.

Kausi 2016 – 2017

Lähdetään nollasta. Lukumäärällisesti joukkue on nippa nappa riittävä. Muutama on pelannut aikaisemmalla kaudella 06-joukkueessa jo F-junnu pelejä. Monelle se on uutta.  Alkusyksyyn muutama pelaaja kannattelee pelejä, mutta monille se on haaste. Periksi ei tavoitteista anneta. Henkilökohtaista taitotasoa on nostettava ja palloa ei saa roiskia. On vaan pyrittävä oppimaan pelaamaan pallollista peliä. Pelaajia kannustetaan rohkeuteen ja luovuuteen. Jouluun mennessä ollaankin saatu jo harjoituksien ja pelien kautta nostettua monen pelaajan tasoa jo sille tasolle, että pallo jo tottelee kohtalaisesti. Tätä on vaan jatkettava. Tuloksesta ei pelata, jos se on este yksilötaidon kehitykselle. On nähtävä kauas tulevaisuuteen.

 

Oheisharjoittelussa pääpaino on herkyyskauden mukaisessa lajia tukevissa harjoitteissa. Tulokset vaihtelevat kevätkauden, mutta uusia vastuunkantajia alkaa löytymään, kun taidot kehittyvät. Näyttää, että ollaan tehty oikeita valintoja. Kauden jälkeen päävalmentaja saa suoritettua 1 tason salibandy valmentaja tutkinnon, mikä tuo omalta osalta vahvistusta jo valittuihin painopisteisiin ja toiminnan laadun kehittämiseen. Valmennuksen puolella kehiteään koko ajan uutta ja jokainen tuo ideoita miten kehittäisimme pelaajia. Junioripäällikkö osallistuu aktiivisesti toimintaamme ideoita tuoden, treenejä tukien tai valmennusta sparraten. Harjoituksia vedämme kauden aikana noin 100. Pelejä pystymme tarjomaan noin 40.

 

Kausi 2017 – 2018

Edellisen kauden toimintamme on huomattu ja noteerattu. Toiminnastamme aletaan olla orastavasti kiinnostuneita. Saamme muutamia uusia pelaaja syksyn aikana mukaan lähiseuroista, sekä uusi aloittavia kykyjä. Tämä helpottaa, koska pelit on jo 5 vastaan 5, joten pari kentällistä aina olisi hyvä saada pelaajia peliin. Jatkamme edelleen yhteiseloa 06-ikäluokan kanssa, koska yhdessä saamme kehitettyä kumpaakin ikäluokkaa eteenpäin, kuin toimisimme erillään. 06-ikäluokka saa uuden päävalmentajan. Uusi valmentaja tuo aina uutta ja virkistävää. Hänellä on kokemusta viedä yksi ikäluokka läpi vanhempiin juniori ikäluokkiin asti. Saamme aimo annoksen uusia kehitysmalleja ja ideoita. Urheilutoiminnasta laaditaan valmennuksen kanssa yhteisvoimin kausisuunnitelma. Viime kaudella alkanutta panostusta pelaajien henkilökohtaista työkalupakkia kasvattamisen ja kehittämiseen jatketaan. Rohkeus, luovuus ja hauskuus. Tunteella mutta ei liian tosissaan puristaen.  Sitoutuneisuus tulevaan kauteen on kova.

Toimihenkilöitä meillä on rahastonhoitaja ja joukkueenjohtaja, joka on samalla huoltajamme. 4 valmentajaa, jotka hoitavat 07- ja 06-ikäluokan valmennuksen. Kummallakin ikäluokalla oma vastuuvalmentaja. Sovimme että uusi 06 vastuuvalmentaja ottaa pääkoordinaatiovastuu, jota me muut sparraamme tuoden omia ideoita. Seuran maalivahtivalmentaja vetää maalivahdeille koko kauden omia maalivahtitreenejä.

Vedämme kesällä oheisharjoittelua laadukkaissa Sotungin maisemissa. Harjoitusmäärä nostetaan 3 lajiharjoitukseen viikossa plus pelit.

Pelaamme kauden alkuun muutamia tasonmittaus otteluita analysoidaksemme mikä sarjataso olisi parasta yksilön kehityksen kannalta. Päätämme haastaa peleissä kovimman mahdollisen nähdäksemme todellisen tilanteen. Koska joukkueita on se yksi, ei tasojoukkueiden kautta kehittämistä voida ajatella. Kaikki pelaa pelit, olipa taso mikä tahansa. Haastamme parhaan. Kärkikaverimme ovat kehittyneet jo sille tasolle, että he pystyvät jopa viemään peliä. Toisella puoliskolla joukkuetta on taas vaikeaa. Tämä taso ei vie heitä eteenpäin pelaajana.  Päätämme osallistua omaan ikäluokkaan keskitasolle ja tarjota taitaville pelaajillemme tason mukaista lisäpelejä vuotta vanhemmissa. Pelien määräää pieni kasvu saadaan pelaamalla turnauksia, sekä pelaamalla kauden mittaan harjoituspelejä.

Syksyn sarjaa dominoimme pelaamalla 10 peliä joista voitamme 9. Maalisuhteen ollessa 114 – 32. Voitamme lohkomme siis. Kaikki tuntuvat pärjäävän ja kehittyvän enemmän kuin hyvään suuntaan. Kannustamme pelaajia pelaamaan rohkeasti ja haastamaan itsensä, joka näyttää vain nostavan pelaajien itseluottamusta entisestään. Henkilökohtaiset pallonkäsittely taidot näyttävät vain monipuolistuvan. Tätä on haettukin – enemmän työkaluja. Joukkue nostetaan syksyn menetyksen johdosta seuraavalle sarjatasolle, jossa pelaa kilpasarjasta pudonneita joukkueita, sekä muita ylemmän haastajatason lohkovoittajia kuten me. Nyt saadaan siis uutta haastetta pojille. Pelaamme 12 peliä, josta otamme 7 voittoa. Voitamme kilpasarjasta pudonneita, kuin muiden alkulohkojen voittajia. Pääsemme kahden voiton päähän aluelopputurnauksen karsijan paikasta. Jos tulos edellä olisimme pelanneet, olisimme voineet ehkä muutaman voiton enemmän ottaakin muodostamalla ottelutaktiikan sen mukaan. Näin lyhytjänteiseen ratkaisuun emme kuitenkaan missään vaiheessa kautta edes halunneet ajattelevamme lähteä. Pelaamme kauden pelit niin, että sen tavoitteena on ensisijaisesti kehittää yksilöstä paremman tavalla tai toisella ja tulos tulee toisaalla. Kauden mittaan saamme useammalta vastustajan valmentajalta kehuja kuinka pelaajiemme yksilötaidot ovat silmiin pistävän hyvällä tasolla. Tämä lämmittää valmennuksen mieltä, koska siihenhän on panostettu.

Harjoituksia vedämme kauden aikana noin 150. Pelejä pystymme tarjomaan noin 60.

 

Kausi 2018 – 2019

Saamme heti kauden alkuun iloisia uutisia. Vahvistumme usealla uudella pelaajalla, jotka saapuvat lähiseuroista ja saamme myös samalla uusia toimihenkilöitä mukaan valmennukseen, huoltoon ja joukkueenjohtoon. Viidakkorumpu lienee toiminut. Viime kaudella vedimme parhaimmillaan pelit kahdella kentällisellä, nyt voitiin jo miettiä, että saisimme kolmatta kenttää peleihin. Yhteistyö 06-ikäluokan kanssa jatkuu. Se mikä toimii ei kannata mennä rikkomaan. Ikäluokassa on läpi vuosien ollut myös lahjakkaita 2008 syntyneitä tai nuorempia pelaajia. Koska tässäkin ikäluokassa pelaaja määrä on kasvanut, päätämme kasvattaa yhteistyötä 08-ikäluokan kanssa ja ilmoitamme tähän ikäluokkaan kaksi pelijoukkuetta aikaisemman yhden sijaan. Samalla 08-joukkueen kärkipelaajat käyvät kerran viikkoon harjoituksissamme.

Kuten mainittua otamme myös toimihenkilöpuolella aimo harppauksen. Kummallekin ikäluokalle omat joukkueenjohtajat ja huolto. Rahastonhoito siirretään kauden aikana koko seurassa suurelta osin ulkoisen toimijan vastuulle. Valmennus saa myös uutta vahvistusta 07-ikäluokkaan, joten lukumäärä nousee 5 valmentajaan. Seuran puolelta matkassamme on mukana aikaisemmilta vuosilta tuttu junioripäällikkö osallistuen edelleen aktiivisesti toimintamme kehittämiseen. Saamme myös uusia taustatukea seuran valmennuspäälliköltä ja mahdollisuuden käyttää seuran fysiikka- ja maalivahtivalmentajan palveluja. Huolto tukee ja fasilitoi harjoituksiimme aina tarvittavat harjoitusvälineet, paikkaa ja huolehtii poikien kunnosta harjoituksissa ja peleissä, mahtava juttu! Taustajoukkomme näyttävät siis vahvoilta. Kausisuunnitelmaan tuodaan uusia juttuja mm. yksilön ratkaisukyvyn kasvattaminen, sekä kollektiivinen pelaaminen joukkueena. Myös pelitilanne rooli harjoittelua kasvatetaan ja pelitilanne pelaamista monipuolistetaan. Omatoimista harjoitteluun kannustetaan ja sitä varten kehitetään erilaisia mobiili kikkakisoja.

Kauden alkuun pidämme leirin, johon osallistuu myös yhteistyöseuramme KorsKan 06-ikäluokka. Pelaajia osallistuu tähän viikonlopputapahtumaan lähes 40. Harjoittelun lisäksi puuhataan kaikkea kivaan leiripaikassa Tuusulan järven rannoilla. Pelaamme tuttuun tapaamme tasonmittaus otteluja analysoidaksemme pelaajakehityksen kannalta parasta mahdollista sarjapaikkaa. Vastustajaksi haetaan kovia joukkueita, ihan oman ikäluokan kärkeä. Pelit ovat tasaisia. Aikaisemman yhden kentän sijaan, pystymme pelaamaan pallollisesti vahvaa peliä laajemmalla rintamalla. Otamme yllättäviä päänahkoja. Nyt olemme uudessa tilanteessa. Pystymmekö pelaamaan kilpasarjassa ja edelleen kehittämään pelaajia oikeaan suuntaan.

Ilmoitamme joukkueen kilpasarjaa, koska pojat itse näyttävät, että he eivät tätä haastetta näytä pelkäävän. Pelaamme syksyn vahvasti. Pelaamme 12 peliä, joista voitamme 6. Pelit ovat tasaisia ja voitamme mm. viime kauden Etelän Suomen alueen mestarin tai muita kilpasarjan kestomenestyjiä. Tulemme sarjassa kolmanneksi mikä tarkoittaa, että pelaamme keväällä ikäluokan ylimmällä sarjatasolla eliitissä!

Syksyn aikaan joukkueeseen liittyy lisää useita uusia pelaajia. Olemme kasvaneet reilussa 2 vuodessa jo 20 pelaajan joukkueeksi. Tarjolla olevat pelit eivät riitä, on toimittava. Päätämme ilmoittautua alueliigaan E-juniorit sarjaan. Lisäksi harjoituspelien määrää on kasvatettava, jotta kaikille on pelejä. Myös syksyn alueliiga täyttää tehtävänsä. Pelejä saadaan ja voitamme oman alkulohkomme puhtaalla pelillä. Pytystä ja mitaleista taistellaan keväällä tässäkin sarjassa.

Kevään sarjat ovat menneet mallikkaasti. Pystymme haastamaan yksittäisessä pelissä kenet tahansa. Voitamme heti sarjan alkuun joukkueen, joka ei ole vuoteen hävinnyt yhtään peliä ja joka on ikäluokan epävirallisen Suomen mestaruus turnauksen voittaja. Joukkue kaipaa tasaisuutta, mutta se tulee pelien, kasvun ja kokemuksen myötä aikanaan. Pelaajat käyvät auttamassa 06-ikäluokkaa peleissä ja tänä päivänä ratkotaan jo niitäkin pelejä.

Harjoituksia tulemme vetämään kauden aikana arviolta noin 150. Tarjottujen pelien määrä tulee nousemaan 70 – 80 peliin. Tähän mennessä 07-peleissä on pelannut 22 eri pelaajaa.

 

Kolmen vuoden projektissa mennään loppusuoralla, mutta jo nyt voidaan sanoa, että tämä on ollut menestystarina monesta näkökulmasta katsottuna. Alun kourallisesta pelaajia ja muutamasta aktiivi toimihenkilöstä on alle kolmessa vuodessa kasvettu ikäluokaksi, jolla noin 20 pelaajaa, vahva ja toimiva toimihenkilö organisaatio, sekä seuran tuki monelta eri tasolta. Valinnat ja satsaukset näiden vajaan kolmen vuoden aina ovat vieneet poikia halutulla tavalla eteenpäin. Vielä aika ei ole varsinaisen tuloksen teon, vaan pohjan valaminen tuleville vuosille on vielä kesken. Taidon matka jatkuu, mutta uutta haastetta ja opittavaa koko ajan riittää ja sitä ollaan innokkaana antamaan ja oppimaan.

 

Tulevaan projektiimme haetaan uusia talentteja vanhojen rinnalle rakentamaan uutta menestystarinaa. Ota rohkeasti yhteyttä.

Lue myös:

Pelaajahaastattelu:  Elias ja Anton

 

Harjoitukset:

Tiistai 16.45-18.30 Campo Center (salivuoro 17.00-18.00)

Keskiviikko 17.30-19.15 Campo Center (salivuoro 18.00-19.00)

Torstai 19:00 – 20:00 Campo Center (salivuoro 19:00 – 20:00) 

Harjoitusvuorot sisältävät aina ohjatun fysiikka- ja lajiharjoittelun laadukkailla salibandykentillä.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake TÄSTÄ.

 

Kati Turkama, joukkueenjohtaja
+358 40 778 1073
kmartikainen@hotmail.com

Niko Laitinen, päävalmentaja

Markku Pesonen, valmentaja